Anasayfa > Blog > Asfalt Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Asfalt Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Asfalt Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Bitüm bağlayıcı içeriği tipik olarak karışıma ve uygulamaya bağlı olarak %3 ile %7 oranında değişir.

Asfalt Ton Hesaplama için TIKLAYIN

Asfalt yol karışımında kullanılan agregalar, karışıma bağlı olarak fiziksel özelliklerine ve boyutlarına göre sınıflandırılarak seçilen sert minerallerdir.

Bu mineraller kırmataş, çakıl ve kum gibi doğal kaynaklı veya yapay olabilir.

Agrega Nedir?

100mm.ye kadar olan sert taştan kırılıp elenerek elde edilmiş, tane büyüklüğü tarif edilebilen kaya parçacıklarına agrega denir. Asfalt ve beton üretiminin ham maddesidir.

Bitüm Nedir? ve Özellikleri Nelerdir?

Bitümler, ham petrolün damıtılmasından elde edilir. Bitümler, belirli bir sıcaklıkta sertliği veya kırılganlığı ile ilişkili olarak belirli mühendislik ve fiziksel özelliklerine göre farklı türlerde üretilir.

Bazen asfalt karışımların hizmet verdiği geniş bir sıcaklık aralığında performansı artırmak için bitümler polimer eklenerek de üretilebilir.

Bitümün en önemli fiziksel özelliği, ısıtıldığında yumuşaması ve daha akıcı hale gelmesi, soğuduğunda ise tekrar sertleşmesidir.

Bitümün diğer önemli özelliği de, normal hava sıcaklığında bir katı gibi davranmakla beraber, akışkanlığa ve yük altında kendini onarma özelliklerine sahiptir.

Bunun anlamı, asfalt tabandan gelen harekete uyum sağlayabilir ve trafik altında mikroskobik boyutta oluşan çatlaklar kendiliğinden kapanabilir.

Çeşitli asfalt uygulamalarında farklı asfalt karışım formülleri veya reçeteler kullanılır. Bu formüller asfalt yol sahiplerinin maliyet ve hizmet ömrü hedeflerine uygun olarak tasarlanır.

Asfalt Nerelerde Kullanılır? Nasıl Yapılır?

Asfalt'ın en iyi bilinen kullanım alanı yol kaplamasıdır. Bunun dışında su geçirmezliği sağlaması nedeniyle izolasyon ve çatı kalafatlama da da kullanılan bir üründür.

Asfalt'ın üretimi taş ocağında başlar, yerin 15 metre altında ağır iş makineleri ve patlayıcılar yardımı ile granit parçaları çıkarılır ve toplanır.

Genellikle asfalt şantiyesi taş ocağının hemen yanına kurulu olur. Çelik taş öğütme makineleri çeneleri yardımı ile dev granit taşlarını 20 cm’e kadar parçalarlar.

Taşları kırmaya yarayan makineler 3 çeşittir ve taşları 20cm, 15 cm ve 10cm altı olarak çeşitlendirir. Hangi yüzeye ne tür asfalt döşenecekse o tür taşlar petrol ürünü ile karışıma alınır ve hazırlanır.

Genel olarak kum, kaya tozu (makinelerde kaya parçalamaları sonucu oluşur) 5-10 cm’lik mıcır ve 15-20 cm’lik mıcır karışıma girer. Bu malzemelerin yolun döşeneceği yere göre karışım oranları vardır. Taşlar ve kaya tozu karışımın %95’ini oluşturur.

Nem asfalt yapıştırıcı içerisindeki tutunmayı azalttığı için taşlar, kaya tozu ve kum 1 dakikalık bir kurutma işlemine tabi tutulur. Yapıştırıcı petrol ile titizlikle karıştırılan asfalt vakit kaybettirilmeden taşıyıcı kamyonlara yüklenir.

Asfalt Nasıl Uygulanır?

Asfalt yapımı hafif presli bir makine yardımı ile yola istenilen oranda ve şekilde dökülür, ardından ağır pres makineleri düzelteme ve yere oturtma işlemini yapar. Hava durumuna göre asfalt en fazla 1 saat içinde kurur.

Asfalt, yola dökülen taş parçaları, buz, kar, aşırı yağış gibi birçok sebeplerden dolayı kısa sürede hasara uğrayabilir. Ayrıca yola dökülen benzin asfaltın çözünmesine neden olabilir.