Anasayfa > Blog > Ekran Boyutu Hesaplama (TV, Tablet, Telefon)

Ekran Boyutu Hesaplama (TV, Tablet, Telefon)

Ekran Boyutu Hesaplama (TV, Tablet, Telefon)

Ekran boyutu hesaplama yapmadan önce inç’in ne olduğundan bahsetmek gerekiyor.

Yeni Nesil Televizyonların ekran boyutlarını belirtirken İngiliz ölçü birimi olan İnç kullanılır ve İnç hesabına göre ekran boyutu belirtilir.

İnç Nedir?

İnç, ingiliz uzunluk ölçüsü birimidir. İngilizce’de inch olarak yazılır. İngiltere, ABD ve Kanada gibi bazı ülkelerde kullanılan bir uzunluk birimidir. (“) işareti ile gösterilir.

Alan hesabı yapılırken inç kare, hacim hesaplamaları yapılırken inç küp şeklinde kullanılır.

Genel olarak teknolojik aletlerde ekran boyutubirimini belirtmek için kullanılır ve bu birimle ekran boyutu hesaplama yaparsınız.

İnç ülkemizde genelde televizyon, tablet ve telefon ekranları uzunluklarında rastlarız. Bunların dışında Boru çapları, araba tekerlek büyüklükleri gibi ürünlerde de inç birimi kullanılır.

Ekranlarda İnç Hangi Uzunluğu Temsil Eder?

Ekran hesabı yaparken inç’in hangi uzunluk olduğunu merak ediyorsanız yukarıdaki görsele bakabilirsiniz.

Ekranlardaki inç Uzunluğu En veya Boyu vermez. Sol alt köşeden sağ üst köşeye olan köşegen uzunluğuverir. Yani örnekteki 50″ ekranlardaki inç uzunluğudur.

Ekran Boyutu Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Eğer inçtüründen bir ölçü birimini santimetreye dönüştürecek iseniz, inç değerini 2,54ile çarpmanız gerekir. Yani yukarıdaki tablodaki gibi 55 inç bir ekran 139,7 cm eşit olacaktır.

Bu hesaplamayı sizin yapmanıza gerek yok. İnç hesaplama aracını kullanarak inç birimini yazarak bu hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz.

İNÇ HESAPLAMA

Aşağıda tablodaki İnç olarak verilen değerlerin CM olarak net değerlerini bulabilirsiniz;

Hesaplamalar ve çevrimlerde kesin ve net bilgiler için bilimsel cetveller, hesap makinesi, akademik ölçü birimi çeviri hesaplama programı kullanmanız tavsiye edilir.